Ruanda ile İmzalanan Turizm İşbirliği Anlaşması Hakkında

Türkiye ile Ruanda arasında 24 Haziran 2019’da imzalanan “Turizm İşbirliği Anlaşması”, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın onaylamasının ardından 29 Mayıs 2024 tarihli ve 32560 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanmıştır.

Söz konusu “Anlaşma” metni incelenmiş olup, benzer nitelikte anlaşmalarda yer aldığı şekilde, turizm yatırımları, tanıtım ve pazarlama ile değişim programlarına ilişkin hükümler içerdiği görülmektedir.

Ancak;“Anlaşma”nın “Resmi Gazete”de yayımlanmasının akabinde Türkiye’ye yönelik yeni bir sığınmacı akımının oluşacağı şeklindeki değerlendirmeler, kamuoyunda siyasal İslamcı hükümetin kapalı kapalı ardında gizli taahhütler altına girdiğine yönelik ne derece büyük bir güvensizlik ve endişenin oluşmuş olduğunu göstermiştir.

Birleşik Krallık ile Ruanda arasında yapılan anlaşmaya göre, ülkeye yasa dışı yollardan giren sığınmacılar, Ruanda’ya gönderilecek, bunun için Ruanda’ya belli bir miktar para ödenecek ve sığınma başvuruları Ruanda’da değerlendirilecektir.

Değerlendirmeleri olumlu sonuçlandırılan sığınmacılara,“mülteci statüsü” verilecek ve sonra da Ruanda’da “mülteci” olarak kalmalarına izin verilecektir. Başvurusu başarılı olmayanlar ise “güvenli bir diğer üçüncü dünya ülkesine” sığınma başvurusunda bulunabileceklerdir.

Birleşik Kırallık’a yasa dışı yollardan giriş yapanların geldikleri ülkeler arasında ilk sıraları Arnavutluk, Afganistan ve Türkiye üzerinden gelen ve sayıları yüzbinleri bulan göçmenler oluşturmaktadır. Bu kişilerin, yaşam koşulları iyi olmayan Ruanda’da uzun süre kalmayı tercih etmeyecekleri açıktır.

Türkiye ile Ruanda arasındaki Turizm İşbirliği Anlaşması’nın uygulamasına yönelik endişelerin, siyasal İslamcı zihniyetin mevcut göçmen politikası ve para karşılığında Avrupa’ya göçleri engellediği hususları dikkate alındığında, yersiz olmadığı kanaatindeyiz.

Kamuoyuna saygıyla duyururuz.

Yenilik Partisi Parti Sözcüsü

Doç.Dr. Kemal ÇİFTÇİ

Ben dahil hiçbirimiz tek başımıza iyi şeyler yapmıyoruz. Ama hepimiz büyük bir sevgiyle küçük şeyler yapabiliriz ve birlikte harika bir şey başarabiliriz. Sadece birlikte başarabiliriz.

İletişim

+90 543 586 42 42

[email protected]

Atatürk Blv. No:231/ 6
Kavaklıdere 06680 Çankaya / ANKARA

Copyright © 2024 Yenilik Partisi. All rights reserved

Paylaş
Bağlantıyı kopyala