Yenilik Partisi
#

Dünya Bankasından Alınan Kredi Şartları Hakkındaki Basın Açıklamamız

16-04-2024

Dünya Bankası/Uluslararası İmar ve Kalkınma Bankası ile Türkiye arasında 12. Kalkınma Planı ile uyumlu şekilde 2024-2028 dönemini içeren “Ülke İşbirliği Çerçevesi” programının imzalanarak yürürlüğe girdiği açıklanmıştır.


Dünya Bankası’nın Türkiye ile devam eden 17 milyar ABD dolarlık programına, 18 milyar ABD doları ilave edildiği ve toplam miktarın, 35 milyar ABD dolarına yükseltildiği ifade edilmiştir.


Dünya Bankası, esas olarak gelişmekte olan ülkelerde fiziki ve sosyal altyapı ile kurumsal kapasitenin geliştirilmesine yönelik kamu projelerini finanse etmektedir.


10 milyonun üzerinde yurttaşımızın yaşadığı ve oldukça geniş bir coğrafyamızı derinden etkileyen 6 Şubat 2023 depremleri, resmî açıklamalara göre, 50 binden fazla yurttaşımızın hayatını kaybetmesinin yanı sıra, deprem yaşanan illerimizde barınma olanaklarının önemli ölçüde ortadan kalkmasına, üretim kapasitesinde ciddi hasarlara yol açmış, sosyal ve ekonomik faaliyetleri sekteye uğratmıştır.


Dünya Bankası programı ile elde edilen kaynakların, bölgede hasar gören altyapının onarılması ve geliştirilmesi, konut ihtiyacının karşılanması, işgücü kapasitesinin arttırılmasına yönelik projelerde yurttaşlarımızın yararına kullanılmasına öncelik verilmelidir.


Dünya Bankası’nın halihazırda Avrupa Birliği’nin Türkiye’deki Mülteciler için Mali Yardım Programı (FRiT) ile ortak bir şekilde çalıştığı ve sosyal destek ve uyum, işgücü piyasaları, ekonomi ve eğitim alanlarının yanı sıra veri toplama, ölçme ve izleme gibi ortak alanlarda destek sağladığı bilinmektedir.


Avrupa Birliği’nin Türkiye’deki Mülteciler için Mali Yardım Programı (FRIT) ismiyle oluşturduğu 6 milyar avroluk fonun ise proje karşılığında sığınmacıların sağlık, eğitim ve koruma gibi temel ihtiyaçlarının karşılanması konusuna odaklandığı, bu alanlarda yürütülen projeler sayesinde AB tarafından finanse edilen para ile temel geçim desteği, çocukların eğitime erişim desteği, okullar ve hastanelerin inşasının gerçekleştirildiği ve sığınmacılara koruma hizmetleri sunulduğu anlaşılmaktadır.


Dünya Bankası’nın 2024-2028 dönemini içeren “Ülke İşbirliği Çerçevesi” programının Türkiye’nin 12. Kalkınma Planı ile uyumlu şekilde hazırlandığı açıklanmış olup, 12. Kalkınma Programında “Türkiye’de bulunan yabancıların sosyal, kültürel ve ekonomik hayata uyumları desteklenecektir.” ve “Göçmenlerin sosyal ve kültürel hayata uyumlarını sağlamak üzere Türkçe dil eğitimi gibi yaygın eğitim programları düzenlenecek, iletişim ve bilinçlendirme faaliyetleri yürütülecektir.”  Şeklinde ifadeler yer almaktadır.


İş bu bağlamda Dünya Bankası/Uluslararası İmar ve Kalkınma Bankası ile Türkiye arasında 12. Kalkınma Planı ile uyumlu şekilde 2024-2028 dönemini içeren “Ülke İşbirliği Çerçevesi” programı ile temin edilen kaynakların yurttaşlarımız için kullanılması lüzumu bulunmakta olup, kamuoyunda oluşan tereddütlerin tatmin edici açıklamalarla giderilmesi gerekmektedir.


Alınacak krediler sığınmacıların Türkiye’ye entegrasyonu için değil, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının refahı, iş alanlarının geliştirilmesi ve diğer alanlarda kullanılmalıdır.


Sığınmacılar için borçlanarak, kaynak ayılmasına parti olarak karşıyız, zira partimiz sığınmacıların en hızlı şekilde gönderilmesi gerekliliğini savunmakta olup, aksi şekilde sığınmacıların Türkiye Cumhuriyetine entegrasyonu için uğraşanların karşında olup, bunları kınamaktayız.